Mănăstirea Recea, Târgu Mureș

manastirea recea Mănăstiri

Mănăstirea Recea, Târgu Mureș

Dacă ești în apropiere de Târgu Mureș sau îți plănuiești să ajungi acolo curând, îți propunem ca în lista de atracții turistice pe care îți dorești să le vizitezi să apară și Mănăstirea Recea. Situată la doar doi kilometri distanță de Aeroportul Târgu Mureș, în satul Recea, comuna Ungheni, mănăstirea surprinde prin frumusețea ei orice călător își abate pașii pe aici.

Scurt istoric

manastirea receaConstrucția Mănăstirii a început în anul 1991, la inițiativa Prea Sfințitului Andrei, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, care a hotărât formarea unei obști de maici în acest loc. În anul 1995 s-a pus piatra de temelie pentru biserica ce poartă hramul Nașterii Maicii Domnului și, până în anul 2003 s-au construit și corpul de chilii, foișorul de la intrare și chiar o bibliotecă, un muzeu și o sală de muzică.

 

De ce merită vizitat?

manastirea receaÎn primul rând, mănăstirea îți va atrage privirile prin frumusețea ei nemaipomenită. La intrarea în curte te întâmpină un foișor placat cu piatră cioplită, iar mănăstirea este construită în stilul românesc, cu accente bizantine și brâncovenești. În plus, întreaga pictură a bisericii este realizată în mozaic, ceea ce face din Mănăstirea Recea un obiectiv ce ți se va întipări în minte și în suflet.

 

În al doilea rând, aici a slujit ca duhovnic preotul Ioan Iovan, una dintre cele mai importante fețe duhovnicești ale acestei zone, cunoscut pentru lupta crâncenă pe care a dus-o pentru credința întru Hristos și apărarea acesteia de către comunism. Pe lângă faptul că îi puteți vizita mormântul, aici o puteți întâlni și pe Maica Stareță Cristina, care se află la Mănăstirea Recea încă de la începerea construcției pentru aceasta.

 

manastirea receaȘtiați că…

  • Mănăstirea Recea este singura mănăstire din Europa care este lucrată în întregime din mozaic? Așadar, fiecare pictură a reprezentat o muncă asiduă, fiecare bucată de sticlă colorată fiind plasată la locul ei cu ajutorul pensetelor, fiecare „pictură” realizându-se în biserica veche și fiind ulterior lipită pe pereții frumoasei mănăstiri. Se estimează că pentru întreaga biserică au fost folosite 12000 de kg de mozaic.
  • Părintele Ioan Iovan a suportat ani întregi de închisoare pentru credința sa? Începând cu anul 1995, acesta a trecut prin majoritatea închisorilor comuniste, cum ar fi cele de la Galați, Jilava, Gherla și Aiud.
Cristei Iuliana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *