Lacul ucigaș

lacul Rosu Ecoturism

Lacul ucigaș

Lacul Roșu cunoscut și sub denumirea Lacul Ghilcoș (în maghiară, gyilkos = ucigaș) este cel mai mare lac natural montan din România. Numele lacului provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. Legenda spune că de fapt a avut loc o surpare de teren acoperind un sat, iar apa adunată s-a transformat în culoarea roșie din cauza sângelui, astfel numele locului devenind „Roșu”.

 

 

Scurt istoric

În 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrii Roșii, iar mai târziu a fost denumit Lacul Ucigaș. Din 1936 este denumit oficial Lacul Roșu. Vechea denumire ungurească pentru lac a fost Veres-to (Lacul Roșu), sub forma Gyilkos-to (Lacul Ghilcoș) și apare prima dată în descrierea lui Orbán Balázs.

 

De ce merită să vizităm

Lacul atrage anal mii de vizitatori datorită legendei sale. Pe lângă poveștile țesute în jurul apei locul este o oază benefică pentru tratarea stărilor de oboseală fizică și psihică, insomnii. Aerul este bogat în aerosoli naturali, iar împrejurimile oferă un remediu natural celor care vor o recuperare rapidă. Lacul este astăzi și o zonă de agrement dând posibilitatea plimbări cu barca, se mai pot admira răţuştele ce populează lacul şi se poate lua masa la restaurantele din zonă.

 

Știați că…

  • Lacul Roșu s-a format în anul 1837 după o serie de furtuni și ploi torențiale, astfel că din Muntele Ucigașu s-a desprins o bucată blocând pârâul Licas, pârâul Oii și pârâul Roșu?
  • Lacul este înconjurat de pădurile de conifere în amestec cu alunul, salcia de munte, iar pe versanții din preajmă cresc bradul alb, paltinul și plopul de munte?
  • Dintre animalele care viețuiesc în zonă se regăsesc râsul, capra neagră ,lupul, cerbi și mistreti?

 

Cristei Iuliana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *